PRATITE NAS:
Top
 

Grofe Đuro, sretan ti rođendan!

31 svi

Grofe Đuro, sretan ti rođendan!

Mjesec svibanj obitelji Jelačić podario je većinu njezinih članova, a osim onog najpoznatijeg, bana Josipa Jelačića, koji ne pripada toj većini, najpoznatiji je upravo Đuro Jelačić, banov četiri godine mlađi brat. Đuro (Juro) Jelačić rođen je 25. svibnja 1805. godine u Zagrebu, a ime je dobio po svome krsnom kumu grofu Juri Draškoviću. Sve do polaska u školu, živio je s majkom Anom u Zagrebu. Napunivši godine za početak školovanja, pridružuje se starijem bratu Josipu u Theresianumu, elitnoj vojnoj i diplomatskoj školi za djecu plemića iz cijele Habsburške monarhije. U Theresianumu uči sve što jedan mladi časnik mora znati: mačevanje, jahanje, gađanje iz vatrenog oružja, strategiju, logistiku, jezike. Po završetku škole, s 19 godina stupa u carsku vojsku kao kadet, a četiri godine kasnije postaje poručnikom pa za sljedeće dvije natporučnik i opet za dvije kapetanom. U čin majora promaknut je izvanrednim putem zbog izvanrednih vojnih sposobnosti.

Ratovanja diljem Europe

Činom pukovnika ulazi u cipele starijeg brata Josipa i nasljeđuje ga u 1. banskoj pukovniji u Glini. Sljedećih godina bori se uglavnom u Italiji, tih burnih 1848.-49. kada cijela Europa gori od buđenja nacionalne svijesti i traženja običnog puka svojih pravica. Okretnost u boju i spretnost u donošenju odluka upravo tu mu donosi čin general-majora. Ni Krimski rat nije prošao bez njega. Vojevao je u Bukureštu, nakon čega postaje i podmaršal. Pukovnikom postaje 1860. godine i upravlja 69. pukovnijom. Jako puno ratovanja, a što je s ostalim dijelovima života?

Obiteljski život u srcu Zagreba

19. listopada 1845. godine ženi se groficom Herminom Christalnigg i imaju petero djece; dva sina Juricu i Marka i tri kćeri Jelu, Veru i Anku.  Obitelj je prije doseljenja u Nove dvore živjela u Zagrebu, u Demetrovoj 9. gdje i danas stoji palača Jelačić. Tek nakon smrti starijeg brata Josipa, i po preudaji njegove udovice Sofije, nasljeđuje imanje Nove dvore i tu se i doseljava. Imanjem se bave jednako zdušno kao i njegov brat. Čak i autor djela “Grof Gjuro Jelačić” Zorić o njemu piše kako mu je stoka krasna, kakva se u našim vlastelinstvima rijetko viđa, a polja, livade i vinogradi u uzornom redu. Opisuje ga kao poučavatelja naroda, kako primjerom, tako i riječima, a narod mu je u tome zahvalan. Đuro je svoj angažman u vojsci završio prilično naprasno bez obzira na svoje velike zasluge i sposobnosti.

Dogodilo se to ni manje ni više nakon zahvalnog govora u Saboru kada ga je ban Šokčević proglasio za podkapetana kraljevine. Kao svaki pravi Jelačić, i Đuro je bio veliki domoljub i u svom govoru nije štedio svoje susjede rekavši da Turci se zadovolje imetkom i tijelom ugnjetenih naroda, a naši izobraženi susjedi žele i njegovu dušu, tj. narodnost. Šest dana nakon ovog govora umirovljen je.

Izniman ugled u svijetu gospodarstvenika

Mirovina mu je činila dobro, napravila je od njega poduzetnika i gospodarstvenika. Osnovao je prvu hrvatsku sušionicu voća i povrća pod imenom “Tvornica grofa Josipa Jelačića u Šenkovcih”. Iznimno pedantan i detaljan u procesu učenja i proučavanja gospodarskog djelovanja vrlo brzo savladava tajne zanata i postaje pravim stručnjakom. Na izložbama njegovi proizvodi redovito osvajaju nagrade i priznanja. U Hrvatskom gospodarskom društvu stječe velik ugled, a osniva i Društvo predujmione, tj. zadrugu za razvoj poljoprivrede. Njena je svrha posuđivati članovima novac uz kamate, a članovi su samo posjednici s područja Brdovca.

Biva izabran i za predsjednika Hrvatskog gospodarskog društva i na tom mjestu ostaje do smrti, zadnje četiri godine kao počasni predsjednik. Bio je veliki dobrotvor cijelom kraju, obnavljao je što je trebalo, gradio, poučavao, podupirao. Čak je i Augustu Šenoi, kad se razbolio, pisao sa savjetima kako da se izliječi. Živio je 96 godina, skoro cijelo stoljeće živeći kao vojnik i kao gospodarstvenik. Oba svoja sina je nadživio i umro je 20. srpnja 1901. bez muškog nasljednika, ali s punim srcem i dubokim tragom u zaprešićkom kraju.

NAPISALA: Mihaela Žugec Saračević, turistički vodič

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.