PRATITE NAS:
Top
 

Muzej Matija Skurjeni

Nekada trokatna žitnica, danas muzej (suosnivača Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske)

Mjesto gdje se realno i racionalno pretvara u nerealno i iracionalno

Nekada trokatna žitnica na posjedu bana Josipa Jelačića postala je 1987. godine Galerija Matije Skurjenija, kada je on proglašen počasnim građaninom Zaprešića, a deset godina nakon njegove smrti, 2000. godine, prerasta u Muzej Matije Skurjenija.

Matija Skurjeni rođen je 1898. godine u Veternici pokraj Zlatara. Kao sedmo dijete u obitelji zbog siromaštva nije pohađao školu. Pisati je naučio od starije braće i sestara, a kasnije nakon rata izučit će soboslikarski zanat i početi sa slikanjem. U razdoblju 1946. – 1949. sudjeluje u osnivanju Likovne sekcije u Zagrebu, a 1953. godine seli se u Zaprešić. Nakon umirovljenja posvećuje se slikarstvu, izlaže i osvaja nagrade diljem Europe te sudjeluje u osnivanju Društva naivnih umjetnika Hrvatske. 1984. godine donirao je fundus svojih slika na kojima se temelji njegova galerija.  2000. godine njegova dugogodišnja suradnica i idejna začetnica galerije, Milka Kobešćak darovnicom daruje svoju kolekciju istoimenoj galeriji. Ta galerija danas je Muzej Matije Skurjenija.

TZ-Zapresic-Muzej-5
TZ-Zapresic-Muzej-3
TZ-Zapresic-Muzej-2

Stalni postav Muzeja Matija Skurjeni obuhvaća njegova ulja na platnu, crteže i grafike, gdje realno i racionalno pretvara u nerealno i iracionalno. Njegovu umjetnost karakteriziraju tajnoviti i maštoviti prikazi ruševina gradova, špilja i tajnovitih prolaza. Kasnija faza njegova stvaralaštva prikazuje groteskne slike uspoređivanja životinjskog svijeta i ljudskog društva. Izdvojimo samo neka od njegovih poznatih umjetničkih djela: Zološki vrtić, Treći svjetski rat, Prvi ljudi na Mjesecu, Legenda o pjevaču koji se utopio, Riba djevojka, Golub mira, Stubica nekad i danas, Al je divan ovaj mrak, Eulalija i mnoga druga.

Muzej Matija SKurjeni

Muzej Matija Skurjeni

Adresa: Aleja Đure Jelačića 8., 10 290 Zaprešić
Tel: 01 3310 540
Mail: info@muzej-matija-skurjeni.hr
Web: https://muzej-matija-skurjeni.hr/

Radno vrijeme:
Ponedjeljak                         zatvoreno
Utorak – subota                  12 – 19   sati
Nedjelja                                14 – 19   sati
Muzej je zatvoren za vrijeme državnih praznika.

TZ-Zapresic-Muzej-4
Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.