PRATITE NAS:
Top
 

Dani Jelačića

Obilježavanje rođendana bana Josipa Jelačića i Dana grada Zaprešića

Povratak u čarobni svijet minulog vremena uz bana Jelačića i njegovu suprugu

Dani Jelačića održavaju se tradicionalno u listopadu, mjesecu u kojem je rođen sam ban Josip Jelačić, te upravo na njegov rođendan, 16. listopada Grad Zaprešić obilježava Dan grada. Središnji program ove manifestacije jest interaktivna predstava „Trenutak uspomene s banom“. Jedinstveno putovanje u prošlost započinje u zabavno-tematskom Jelačić vlaku koji sve posjetitelje s Glavnog zagrebačkog kolodvora vraća u davnu 1849. na imanje bana Josipa Jelačića.

U vlaku sve putnike dočekuje seljanka Marica koja posjetitelje vodi na imanje bana Josipa Jelačića, u čarobni svijet krinolina i grofovskih odora, svečanih balova, mačevanja i streličarstva. U  zaprešićkim Novim dvorima će ih dočekati sam ban Jelačić i njegova supruga Sofija. Na inovativan i slikovit način, kostimirani, povijesni i fikcionalni likovi pričaju priču o povijesti Zaprešićkog kraja i bana.

Po završetku predstave, svi posjetitelji mogu uživati u cjelodnevnom popratnom programu. Uz bogatu ugostiteljsku ponudu OPG-ova, mnoštvo rukotvorina i antikviteta, odrasli uživaju i u piknik zoni. Za najmlađe posjetitelje organizirane su različite edukativno-zabavne radionice. Tako mališani mogu naučiti izražavati brkove, šešire, kako mačevati, slikati, učiti strane jezike koje je ban pričao…. Uz sve to, najmlađi posjetitelji mogu pojuriti i u potragu za blagom, snimiti nezaboravne fotografije u kreativnim fotkaonicama, uživati u vožnji kočijom i glazbenom programu.

Cilj manifestacije Dani Jelačića je ispričati priču o Jelačiću, kao jednoj od najvažnijih osoba hrvatske povijesti te oživiti povijesni prostor Novih dvora. Bogatim  kulturno – zabavno – obrazovnim programom želja je privući što veći broj turista kako bi upoznali Zaprešić.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.