PRATITE NAS:
Top
 

Novodvorska kuharica

Što se jelo u dvorima bana Jelačića

Novodvorska kuharica po svemu je drugačija od klasičnih knjiga u kojima se nalaze pobrojani recepti. Naime, radi se o kuharici u kojoj se, uz brojne recepte, mogu pronaći i razni zapisi koji svjedoče o određenim povijesnim događanjima i koji odražavaju ličnost same autorice, Hanike Skurjeni. Kuharica skriva i fotografije predmeta iz Novodvorske kuhinje, jelovnike, praktične savjete. Ono po čemu je posebno zanimljiva jesu crtice iz svakodnevnog života koje svjedoče o davnim vremenima i životu bana Josipa Jelačića.

Srž Novodvorske kuharice ipak čine recepti koji se temelje na zapisima iz šest kuharskih bilježnica Hanike Skurjeni. Hanika Skurjeni (Ivanke rođ. Gašparić) je svojedobno bila kuharica na imanju kod zadnje vlasnice i stanarke Novih dvora iz obitelji Jelačić, grofice Anke Jelačić. Osim toga, Hanika je bila i supruga poznatog hrvatskog slikara naive Matije Skurjenija. Njegov muzej danas se nalazi upravo u Novim dvorima Jelačićevim. Recepti iz sačuvanih bilježnica prilagođeni su današnjem vremenu i standardnom hrvatskom jeziku.

Ovi pisani dokazi gastro bogatstva i maštovitosti nekadašnje kuhinje Novih dvora Jelačićevih prilika su da se i mi sami, unutar četiri zida svoje kuhinje, okušamo u oživljavanju povijesti i osjetimo gastroužitak koji pruža ovaj kraj.

TZ-Zapresic-Kuharica-1
Kuharica
Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.