PRATITE NAS:
Top
 

Urbana jezgra

Spoj tekovina prošlosti i modernog napretka

Smješten na glavnoj prometnoj žili kucavici iz Zagreba prema zapadnoj Europi

Urbani razvoj grada Zaprešića potaknuo je prije svega njegov prometni položaj, odnosno slijedom toga, razvoj industrije. Već krajem 19. stoljeća otvara se prva tvornica na tom području, a industrijski razvoj nastavlja se početkom 20. stoljeća. No, najveći skok doživljava tek u drugoj polovici 20. stoljeća otvaranjem triju velikih tvornica na rubnim dijelovima grada.

Kao i svaki drugi grad, u početku se centar grada formirao na sjecištu triju ulica koje su vodile prema Zagrebu, prema Zagorju i prema Sloveniji. Razvoj industrije 50-ih i 60-ih godina potaknuo je razvoj centra i izgradnju stambenih zgrada. Na  taj način osiguran je prikladan smještaj za nove stanovnike. Tako je izgrađena i osnovna škola, zgrada općine i Dom kulture, a nešto kasnije Dom zdravlja, Poljoprivredna škola iza Novih dvora – djelo Vjenceslava Richtera i danas zaštićenog spomenika kulture te druge zgrade.

Centar grada izgrađen u sedamdesetima

Centar je dovršen prvim urbanističkim planom grada 70-ih godina kojim su definirane zone grada te cjelokupna infrastruktura. Već 1972. godine nastao je plan za naselje Sjever, a potom ga slijedi i Sjever II. Tijekom 80-ih središnji dio grada, smješten oko autobusnog terminala, 2000. godine postaje novi centar s trgom, šetnicom i novom crkvom. Sportska dvorana izgrađena je još 1987. povodom Univerzijade u Zagrebu, kada je Zaprešić dobio i novu tržnicu.

TZ-Zapresic-Urbana-jezgra-1
TZ-Zapresic-Urbana-jezgra-2

Moderan razvoj krajem devedesetih

1995. godine grad Zaprešić se osamostaljuje te na temeljima novog urbanističkog plana počinje njegov novi i moderniji razvoj. Početkom 21. stoljeća na sjeveru grada gradi se tzv. Kanadsko naselje s tipskim kućama u nizu i stambenim zgradama te među ostalim Srednja škola „Ban Josip Jelačić“ i nova crkva sa župnim dvorom. Dalje na sjeveru grada grade se nove zgrade i kuće u nizu, dok na jugu nastaje poslovno-trgovačka zona.

Izgradnjom novih cesta grad Zaprešić postao je povezaniji sa svojom okolicom i pristupačniji svima koji ga žele posjetiti te se sami uvjeriti kako je uspješno spojio tekovine prošlosti i svoju povijest sa svojim modernim napretkom i sve suvremenijim izgledom.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.