PRATITE NAS:
Top
 

Dvorac Lužnica

Barokno zdanje Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog

Dvorac iznimne ljepote i nevjerojatne arhitekture

Ladanjski dvorac Lužnica izgrađen je još davne 1791. godine na mjestu nekadašnjeg kaštela iz 17. stoljeća. Tijekom šest generacija i tijekom 200 godina bio je u vlasništvu obitelji baruna Raucha, a nakon što je 1924. godine ubijen njegov zadnji vlasnik, dvorac i zemljoposjed kupile su od njegove udovice, Ane Rauch, sestre milosrdnice, u čijem je vlasništvu i dandanas. Tako su sestre dobile smještaj za starije i umirovljene sestre, a zahvaljujući poljodjeljstvu i stočarstvu prehranjivale su i sebe i druge.

Kao što je i za vrijeme obitelji Rauch dvorac bio središte gospodarskog razvoja, tako je dvorac zajedno sa svojim poljima odigrao veliku ulogu. Naime, zahvaljujući poljoprivredi i plodovima svog rada, sestre su, u razdoblju 1925. – 1945.  prehranjivale starački dom, Vinogradsku bolnicu sestara milosrdnica,  kao i srednju školu u Gundulićevoj ulici u Zagrebu.

Trokrilni dvorac s cilindričnim kulama

Ovaj trokrilni dvorac ističe se svojim cilindričnim kulama baroknog stila, namijenjenih isključivo stanovanju. Dvorac je jednokatnica obličja slova U te su prizemlje i podrum bili namijenjeni posluzi i gospodarskim potrebama. Dio prizemlja nekoć je bio djelomično i otvoren, dok je kat bio namijenjen vlastelinstvu. Različita namjena katova vidljiva je i u različitom uređenju i ukrašavanju svodova i hodnika. S obje strane središnjeg dijela dvorca na pročeljima se nalaze balkoni, ukrašeni kovanim željezom iz vremena Levina Raucha, čiji se inicijali mogu pronaći na samoj ogradi. Po samom pročelju istaknuta je glavna dvorana, okrenuta prema jugu. Jednako usmjereni su i ostali nekadašnji saloni obitelji – dječji salon, grofičin salon te radna soba baruna Raucha.

TZ-Zapresic-Luznica-1
TZ-Zapresic-Luznica-4

Spomenik parkovne arhitekture

Dvorac je otvoren prema perivoju i cjelokupnom krajoliku, a okružuje ga prostrani engleski perivoj s jezerom, šumarcima i šetnicama, koje pozivaju na šetnju i meditaciju. Odmoriti se možete i u jednoj od tri velike i četiri male sjenice u parku.  Danas kao Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica ima i kulturnu  i povijesnu i duhovnu ulogu te je okupljalište šire zajednice. Nakon cjelokupne obnove koja je trajala 2005. – 2007. godine Lužnica je otvorena za javnost. Obnova je izvedena uz pomoć njemačke udruge Renovabis, Ministarstva kulture koje je sudjelovalo u obnovi krovišta, te mnogih drugih dobročinitelja.

Organizacija edukativnih i duhovih programa

Osim organiziranja svojih vlastitih programa, ovaj centar nudi i mogućnost organiziranja edukativnih i duhovnih programa i drugim zajednicama i korisnicima. Uz svečanu višenamjensku dvoranu koja je prikladna za promocije i koncerte, postoji još šest manjih prostorija te konferencijska dvorana sa 150 mjesta. Smješten u jedan od najslikovitijih dvoraca Hrvatske, ovaj duhovno-obrazovni centar nudi duhovne obnove, edukacije i razne programe. A sve to uz modernu tehniku u posebnom povijesnom prostoru, zbog čega boravak u njemu ostaje u lijepoj uspomeni.

Suveniri iz domaće radinosti

U neposrednoj blizini dvorca nalazi se nova zgrada za smještaj gostiju s 53 jednokrevetnih i 5 dvokrevetnih soba te još jednom konferencijskom dvoranom s 50 mjesta.
Časne sestre kao suvenire nude i svoj poznati lužnački čaj od maslačka, likere od višnje, maslačka i ruža koje same uzgajaju, pekmeze, med i mnoge druge proizvode.

TZ-Zapresic-Dvorac-Luznica-cover

Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica

Adresa: Lužnički odvojak 3, 10290 Zaprešić
Tel.: 01 3350 944
Mail: tajnistvo@luznica.hr
Web: www.luznica.com
Radno vrijeme:
Ponedjeljak – zatvoreno
Utorak – nedjelja od 9 do 17 sati.

TZ-Zapresic-slide-3
Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.