PRATITE NAS:
Top
 

Vikend u Novim dvorima

Vikend u Novim dvorima
1 lip

Vikend u Novim dvorima

Ovoga vikenda uputite se u Nove dvore bana Jelačića i doživite povijest ovoga kraja na najposebniji način. Upoznajte život bana i njegove obitelji u vođenim tematskim turama, a vaši mališani neka neka dožive jedan dan na banovu imanju kroz zabavne radionice. Program Vikend u Novim dvorima je besplatan, ali zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen. Stoga je potrebno prijaviti se putem maila na tic@visitzapresic.hr.

Program subota, 12. lipnja

 

11:00 sati           Tematska tura „Moj stric ban“

Upoznajte Nove dvore na jedan drugačiji način, prošećite imanjem bana Josipa Jelačića u društvu njegove nećakinje Anke Jelačić. Posljednja stanarka ovog prekrasnog imanja dočekat će vas na Aleji kestena i povesti u razgled Novih dvora, pričajući vam kako je bilo odrastati uz strica bana i koje su najljepše uspomene koje ju vežu za to divno imanje.

Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija. Potrebno je izvršiti prijavu na e-mail: tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen. Program je besplatan.

 

18:00 sati          Tematska tura: Od Zrinskih do Jelačića: svi vlasnici Novih dvora

Specifično uobličena šetnja Novim dvorima koja govori o obiteljima u čijem je vlasništvu bio posjed i njihovom odnosu s imanjem. Tkanje ove priče započinje od povijesno najznačajnije obitelji Zrinskih preko Čikulinija, Sermagea, Festetića, Erdedyija pa sve do Jelačića. Oni po značenju stoje Zrinskima uz bok kao alfa i omega borbe za hrvatsku opstojnost sve do 20. st. Kako svaka medalja ima dva lica, tako ćemo se i u ovoj priči dotaknuti i jednog novovjekog nevlasnika. Ali stanara Novih dvora čije ime hrvatska povijest ne pamti baš tako svijetlo kao njegove prethodnike, ali je svakako njezin dio.

Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija. Potrebno je izvršiti prijavu na e-mail: tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen. Program je besplatan.

Program nedjelja, 13. lipnja

 

11:00 sati            Zabavno-edukativna radionica za klince i klinceze: Jedan dan na imanju bana

3, 2, 1 …… zakoračili smo u vremensku kapsulu, putovali kroz vrijeme i našli se na imanju bana početkom 19. stoljeća, u svijetu bez moderne tehnologije. Sada moramo biti snalažljivi i znatiželjni, hrabri i snažni, kako bi izvršili svakodnevne zadatke pojedinih osoba s imanja, te naučili kako je funkcioniralo to malo gospodarstvo.
Kroz različite uloge i jednostavne zadatke, djeca sudjeluju u svakodnevnim poslovima vrtlara, vinogradara, kuharice, dame, plemića, seljaka i seljančice. U ovoj pustolovini naučit ćemo što je stvarna ljudska snaga koja je pokretala imanje, ali i koja su to pravila ponašanja plemstva.

Napomena: Radionica je predviđena za djecu u dobi od 7 do 11 godina, a zbog epidemioloških mjera broj mjesta je ograničen te je potrebno izvršiti prijavu na e-mail: tic@visitzapresic.hr. Program je besplatan, a traje dva sata.

 

18:00 sati             Tematska tura „Hod kroz banovo nasljeđe“, kostimirana interpretacijska šetnja

Duh starog vremena vodi vas u šetnju imanjem Novi Dvori kako bi oživjeli povijest i  upoznali ostavštinu bana Josipa Jelačića od njegove smrti pa sve do danas. U šetnji ćemo pobliže upoznati osobe koje su brižni čuvari prošlosti i nesebično dijele svoje priče i uspomene, otkrivaju tajne i tragove koji nas vode do spoznaje da je banov duh prisutan još i danas te da njegov ponos i dostojanstvo leži u svima nama.

Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija. Potrebno je izvršiti prijavu na e-mail: tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen. Program je besplatan.

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.