PRATITE NAS:
Top
 

Dođi u Zaprešić!

Dođi u Zaprešić
3 ruj

Dođi u Zaprešić!

Dođi u ZaprešićDođi u Zaprešić! Mladi grad po mjeri čovjeka, kako najčešće opisuju grad Zaprešić, smjestio se tik uz hrvatsku metropolu, a pohvaliti se može brojnim kulturnim dobrima i prirodnim ljepotama u koje ćete se zaljubiti. Zato se ovoga ljeta uputite u Zaprešić i upoznajte naš mali grad bogate povijesti.

Na biciklima otkrijte sve čari naših zelenih oaza, a kroz brojne vođene ture doživite povijest i kulturna bogatstva. U društvu njegovih vlasnica, časnih sestara iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, prošećite dvorcem Lužnica, a Nove dvore bana Jelačića doživite kroz brojne kostimirane vođene ture. Kako se živjelo na imanju bana Jelačića neka vaši najmlađi nauče na zanimljivim radionicama,  a za sve željne mistike i čarolije pripremili smo i noćnu turu ovim povijesnim kompleksom.

Pobjegnite od gradskih gužvi i uputite se na jednodnevni izlet u Zaprešić. Upoznajte našu baštinu, uživajte u gastronomiji i prirodnim ljepotama te sportskim aktivnostima koje nudi ovaj kraj.

Zabavno-edukativna radionica za klince i klinceze: Jedan dan na imanju bana

Izaberi svoj datum: 14.08. (sub), 21.08. (sub), 11.09. (sub), 12.09. (ned), 25.09. (OTKAZANO) u 11:00 sati

Opis radionice:  3, 2, 1 …… zakoračili smo u vremensku kapsulu, putovali kroz vrijeme i našli se na imanju bana početkom 19. stoljeća, u svijetu bez moderne tehnologije. Sada moramo biti snalažljivi i znatiželjni, hrabri i snažni, kako bi izvršili svakodnevne zadatke pojedinih osoba s imanja, te naučili kako je funkcioniralo to malo gospodarstvo. Kroz različite uloge i jednostavne zadatke djeca sudjeluju u svakodnevnim poslovima vrtlara, vinogradara, kuharice, dame, plemića, seljaka i seljančice. U ovoj pustolovini naučit ćemo što je stvarna ljudska snaga koja je pokretala imanje, ali i pravila ponašanja plemstva.

Napomena: Radionica je predviđena za djecu u dobi od 6 do 10 godina. Radionica započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija, a predviđeno trajanje je 2 sata. Molimo izvršite prijavu na e-mail tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen (navesti ime i prezime, broj osoba i kontakt te naziv radionice za koju se prijavljujete). Program je besplatan.

Večernje priče iz Novih dvora

Izaberi svoj datum: 04.09. (sub), 11.09. (sub), 18.09. (sub) i 25.09. (sub) u 20:00 sati

Jeste li znali da su bana Josipa Jelačića trovali i pogrešno liječili? Neki povjesničari i danas dvoje je li umro prirodnom smrću ili je hrvatski junak otrovan, obzirom da medicinska dokumentacija nije sačuvana…

Večernje pričeDetalje ove istinite priče otkrit će vam travarica koja će vas povesti u šetnju Novim dvorima kroz crnu noć. Podijelit će s vama i druge mračne tajne s banovih dvora, ali i udijeliti savjete za pripremu ljekovitih i ljubavnih napitaka koje je spremala i samome banu. Jer ban Jelačića glasio je i za velikog zavodnika kojem žene nisu mogle odoljeti…

Mistična noćna šetnja započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija (žuta zgrada) u Novim dvorima.

Potrebno je doći 10-15 minuta ranije.

Napomena: Svoju ulaznicu za program Večernje priče iz Novih dvora kupiti možete na: https://www.entrio.hr/event/vecernje-price-iz-novih-dvora-bana-jelacica-vodjena-kostimirana-tura-9214 ili u Turističko informativnom centru grada Zaprešića, najkasnije dan prije predstave (prizemlje Muzeja Matija Skurjeni, Aleja Đure Jelačića 8, 10 290 Zaprešić).

Vođena tura baroknim dvorcem Lužnica

Izaberi svoj datum: 21.08. (sub), 28.08. (sub), 11.09. (sub) u 17:00 sati

TZ-Zapresic-Luznica-5Turistička zajednica grada Zaprešića poziva vas da uživate u vođenoj turi baroknim dvorcem Lužnica i prekrasnim engleskim perivojem koji ga okružuje.  Zaljubite se u jedan od najslikovitijih dvoraca Hrvatske. Kroz prekrasan dvorac Lužnica prošetajte u društvu vlasnica dvorca – časnih sestara iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Provjerite s nama zašto su Lužnicu za svoj dvodnevni sastanak izabrali ministri vanjskih poslova i upoznajte mjesto koje oduševljava skladom arhitekture i toplinom prostora.

Napomena: Tura započinje ispred dvorca Lužnica. Za dolazak na turu važno je izvršiti  prijavu na e-mail tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen (navesti ime i prezime, broj osoba i kontakt te turu/radionicu za koju se prijavljujete). Program je besplatan.

 

Vođene biciklističke ture

Turistička zajednica grada Zaprešića predstavlja upoznavanje Zaprešića iz sasvim drugačije perspektive. Najbolje od Zaprešića upoznajte vožnjom biciklom! Tura kreće u Novim dvorima bana Jelačića preko Konjičkog kluba Trajbar Team, sjevernog gradskog Trga dr. Franje Tuđmana, dvorca Lužnice, jezera Zajarki i središnjeg Trga Ivana Pavla II pa natrag sve do imanja bana Jelačića gdje i završava.

Ova kružna tura obuhvaća prepoznatljive simbole grada bana Josipa Jelačića u kojem je ban živio, a naša biciklistička priča započet će upravo na njegovom imanju gdje je živio sa svojom obitelji. Vaš vodič provest će vas najljepšim gradskim lokacija, pokazati sjajna mjesta za fotografiranje, a bit će prilike napraviti i nekoliko predaha i osvježenja na najboljim lokacijama ovog šarmantnog grada nadomak Zagreba.

Pridružite nam se i istražite Zaprešić na električnom ili vlastitom biciklu! Ponesite dobru volju, energiju i osmijeh jer Zaprešić na biciklu čeka upravo tebe! Kreni u đir po Zaprešiću!

Detalji rute:

– duljina: 16 km

– podloga: asfalt 60% (10 km), makadam 40% (8 km)

– trajanje: 2-2,5 h

– zahtjevnost : 1,5/5

– ruta: kružna

– početak i kraj ture: Novi dvori bana Jelačića, ispred Muzeja Matija Skurjeni.

– prijava: obavezna zbog ograničenog broja sudionika na tic@visitzapresic.hr

 

Subota, 21. kolovoza i subota, 18. rujna

10:30 sati – Vođena tura električnim biciklima (e-bike) koje osigurava organizator.

Okupljanje u Novim dvorima bana Jelačića ispred Muzeja Matija Skurjeni.

17:30 sati – Vođena tura vlastitim biciklima

Okupljanje u Novim dvorima bana Jelačića, ispred Muzeja Matija Skurjeni.

Nedjelja, 22. kolovoza i nedjelja, 19. rujna 2021.

17:30 sati – Vođena tura vlastitim biciklima.

Okupljanje u Novim dvorima bana Jelačića, ispred Muzeja Matija Skurjeni. Tura je prilagođena za sve uzraste na vlastitim biciklima, ali za djecu mlađu od 16 godina obavezna je pratnja roditelja. Na električnim biciklima mogu sudjelovati djeca s minimalno 12 godina.

Napomena: Sve biciklističke  ture su besplatne, ali je zbog ograničenog broja sudionika obavezno izvršiti prijavu na tic@visitzapresic.hr s imenom i prezimenom te kontakt brojem mobitela i e-mailom. Po zaprimanju prijave dobit ćete potvrdu da je Vaša prijava potvrđena. Sudionici su obavezni koristiti kacige tijekom biciklističke ture. Vožnja se odvija na vlastitu odgovornost sudionika te se svojom prijavom za turu i dolaskom ista podrazumijeva.

 

Vođene ture

Šetnja gradom: „Zaprešićke ljubavi; one prave i sa stranica romana“

Vođene ture u rujnuIzaberi svoj datum: 20.08. (pet), 10.09 (pet) i 24.09. (pet) u 18.00 sati

Vođena šetnja gradom započinje kod kipa Ante Kovačića ispred knjižnice koja nosi njegovo ime, a prva ljubavna priča bit će upravo priča njegova najpoznatijeg lika Ivice Kičmanovića i Laure. Šetnja se nastavlja ulicama grada koje otkrivaju brojne nepoznate detalje o ljubavnim pričama zaprešićkog kraja. Saznajte o kome je sanjala Marija Jurić Zagorka dok je živjela u našem gradu, zašto je nesretna ljubav dovela do kraja života grofa Vojkovića iz Laduča i još mnogo zanimljivih ljubavnih priča za koje zasigurno niste čuli.

Napomena: Tura započinje ispred zaprešićke knjižnice. Za dolazak na turu važno je izvršiti  prijavu na e-mail tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen (navesti ime i prezime, broj osoba i kontakt te turu/radionicu za koju se prijavljujete). Program je besplatan.

 

Tematska vođena tura: „Moj stric ban“

Izaberi svoj datum: 14.08 (sub), 28.08 (sub) i 18.09. (sub) u 18.00 sati

Upoznajte Nove dvore na jedan drugačiji način, prošećite imanjem bana Josipa Jelačića u društvu njegove nećakinje Anke Jelačić. Posljednja stanarka ovog prekrasnog imanja dočekat će vas na Aleji kestena i povesti u razgled Novih dvora, pričajući vam kako je bilo odrastati uz strica bana i koje su najljepše uspomene koje ju vežu za to divno imanje.

Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija. Za dolazak na turu važno je izvršiti  prijavu na e-mail tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen (navesti ime i prezime, broj osoba i kontakt te turu/radionicu za koju se prijavljujete). Program je besplatan.

 

Tematska vođena tura: Od Zrinskih do Jelačića – svi vlasnici Novih dvora

Izaberi svoj datum: 21.08. (sub), 05.09. (ned) i 25.09. (sub) u 18.00 sati

Specifično uobličena šetnja Novim dvorima koja govori o obiteljima u čijem je vlasništvu bio posjed i njihovom odnosu s imanjem. Tkanje ove priče započinje od povijesno najznačajnije obitelji Zrinskih preko Čikulinija, Sermagea, Festetića, Erdedyija pa sve do Jelačića. Oni po značenju stoje Zrinskima uz bok kao alfa i omega borbe za hrvatsku opstojnost sve do 20. st. Kako svaka medalja ima dva lica, tako ćemo se i u ovoj priči dotaknuti i jednog novovjekog nevlasnika. Ali stanara Novih dvora čije ime hrvatska povijest ne pamti baš tako svijetlo kao njegove prethodnike, ali je svakako njezin dio.

Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija. Za dolazak na turu važno je izvršiti  prijavu na e-mail tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen (navesti ime i prezime, broj osoba i kontakt te turu/radionicu za koju se prijavljujete). Program je besplatan.

 

Tematska kostimirana tura „Genijalnost bana u tri čina“, interpretacijska šetnja

Izaberi svoj datum:  22.08. (ned), 04.09. (sub) i 10.09. (pet) u 18.00 sati

Duh starog vremena vodi vas u šetnju imanjem Novi Dvori kako bi oživjeli povijest i  upoznali ostavštinu bana Josipa Jelačića od njegove smrti pa sve do danas. U šetnji ćemo pobliže upoznati osobe koje su brižni čuvari prošlosti i nesebično dijele svoje priče i uspomene, otkrivaju tajne i tragove koji nas vode do spoznaje da je banov duh prisutan još i danas te da njegov ponos i dostojanstvo leži u svima nama.

Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija. Za dolazak na turu važno je izvršiti  prijavu na e-mail tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen (navesti ime i prezime, broj osoba i kontakt te turu/radionicu za koju se prijavljujete). Program je besplatan.

 

Interpretacijska šetnja: „Žene u Novim dvorima“

Izaberi svoj datum: 29.08 (ned), 12.09. (ned) i 19.09. (ned) u 18.00 sati

U Novim dvorima je tijekom više stoljeća svoj dom stvaralo nekoliko znamenitih hrvatskih plemićkih obitelji pa tako i najpoznatiji, ujedno i posljednji vlasnici Novih Dvora, članovi obitelji Jelačić. Čak je osam žena obitelji Jelačić našlo ovdje svoj dom, za svoga života ili nakon. U ovoj interpretacijskoj šetnji imat ćete priliku čuti zanimljive i neobične priče o nekima od njih. Prije svega o dvjema najznačajnijim, mladoj grofici Sofiji Jelačić i o posljednjoj vlasnici Novih dvora Anki Jelačić,  kao i o Haniki Skurjeni, najpoznatijoj kuharici u domu obitelji Jelačić.

Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija. Za dolazak na turu važno je izvršiti  prijavu na e-mail tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen (navesti ime i prezime, broj osoba i kontakt te turu/radionicu za koju se prijavljujete). Program je besplatan.

 

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.