PRATITE NAS:
Top
 

Jednodnevni izlet u Zaprešiću

Aktivni odmor za cijelu obitelj

Zaprešić kao grad dvoraca i plemića predstavlja idealno mjesto za odmor svih zaljubljenika u povijest i povijesne običaje, no brojni sadržaji na otvorenom koje nudi ovaj grad, zadovoljit će ukus i najzahtjevnijih posjetitelja. Pobjegnite od gradskih gužvi i uputite se na jednodnevni izlet u Zaprešić. Upoznajte našu baštinu, uživajte u gastronomiji i prirodnim ljepotama te sportskim aktivnostima koje nudi ovaj kraj.

Prijepodne provedite u Novim dvorima

TZ-Zapresic-Muzej-Matija-Skurjeni-coverJednodnevni izlet započnite prijepodnevnim obilaskom kompleksa Novih dvora Jelačićevih. Razgled započnite posjetom Turističko informativnom centru Zaprešić koji se nalazi u Muzeju Matija Skurjeni na samom ulazu u kompleks. Tamo ćete dobiti informacije o imanju, kulturi življenja i slavnom banu Jelačiću, a razgledati možete i stalni postav poznatog naivnog umjetnika Matije Skurjenija, koji je živio i djelovao u našem gradu.

Nakon Muzeja Matije Skurjenija, uputite se u razgled obnovljene Vršilnice. Stari objekt koji je za bana Jelačića služio za preradu žita, u potpunosti je obnovljen 2018. godine u moderno uređen multifunkcionalni prostor. Vršilnica je najstariji objekt te vrste u regiji, a potječe iz 17. stoljeća. Prekrasnom Alejom kestena,  uputite  se do dvorca bana Josipa Jelačića i kapele sv. Josipa, nakon čega predlažemo kratki predah. Kavu i osvježenje potražite na prekrasnoj terasi restorana Batak koji se nalazi uz same golf terene Golf kluba ban Jelačić. Staza koja se prostire duž golf terena odvest će vas do mostića, nakon kojeg se pretvara u šumski put. On će vas odvesti do obiteljske grobnice bana Jelačića gdje završava obilazak ovog povijesnog kompleksa.

Od dvorca do dvorca

TZ-Zapresic-Luznica-5Poslije šetnje Novim dvorima, uputite se u razgled još jednog prekrasnog dvorca nedaleko ovog posjeda. Barokni dvorac Lužnica oduševit će vas na prvi pogled. Osim uživanja u opuštajućem perivoju dvorca koji krase jezero, šumarci i šetnice, razgledati možete i unutrašnjost, uz stručno vođenje. A najslađi dio posjeta Lužnici, svakako je i mogućnost degustacije proizvoda domaće radinosti (Lužnički čaj, med, likeri…) i mogućnost kupnje istih.

Osim u brojnim kulturnim i prirodnim ljepotama,  Zaprešić nudi i  uživanje u raznovrsnoj i autentičnoj gastronomiji te je pauza za ručak, obavezni dio jednodnevnog izleta u našem gradu. Zaprešićki restorani nude raznovrsnu ponudu: od domaćih tradicionalnih jela do ponude ribe i specijaliteta od divljači. Bogatstvo okusa i mirisa davnih vremena osjetit ćete u ponudi lokalnih gastronomskih kutaka, te vam predlažemo posjet nekom od brojnih restorana u gradu.

Poslijepodne rezervirajte za sportske aktivnosti

Poslijepodne je vrijeme za odmor i sportske aktivnosti. U idiličnom okruženju parka i šume Novih dvora, gosti i korisnici Golf centra mogu se u potpunosti prepustiti čarima golfa. Teren je prikladan za napredne igrače, ali i početnike koji mogu pohađati školu golfa ili uzeti individualnu poduku. Centar sadrži vježbalište za kratku, srednju i dugu igru, za završne udarce te nadstrešnicu s četiri mjesta. No, osvjetljenjem cijelog vježbališta korisnicima terena omogućeno je uživanje u ovom sportu i u kasne noćne sate.

TZ-Zapresic-Jezero-2Za ljubitelje jahanja i opuštanja od stresa pod toplim zaprešićkim suncem na udobnim sjenicama na otvorenom tu je konjički klub Trajbar Team, mjesto idealno za poslijepodnevno opuštanje ili uživanje u jahanju. A za sve željne adrenalina i sjajne avanture tu je nezaboravna vožnja quadom po parku prirode Medvednica uz vodiče koju možete iskusiti na imanju Gec.

Ukoliko ste nakon ručka raspoloženi za nešto mirnije poslijepodne, predlažemo posjet zelenom dragulju Zaprešića; jezeru Zajarki. Jezero se smjestilo na južnom ulazu u grad Zaprešić i već je pedesetak godina okupljalište mještana i posjetitelja, ali je i drugi dom mnogih zaljubljenika u ribolov.  Uživajte u šetnji uz jezero, hranite labudove i divlje patke ili se okušajte u pecanju i završite jednodnevni izlet na najbolji način: opuštanjem u prirodi.

Istražite planinarske staze

TZ-Zapresic-Kameni-svati-3Ljubitelji planinarenja uživati mogu u planinarskoj stazi Daždevnjak koja počinje na ulazu u Jelačićeve Nove dvore. Nastavlja se markiranom stazom uz rub šume do konjičkog kluba Trajbar team te sve do izvora pitke vode Stalnjak. Nakon ove stanice počinje kratki uspon do sela Pušćanska Dubrava, a onda vas ponovno šumski putevi vode do potoka, mostova i skloništa Hrvatskog planinarskog društva Zaprešić.  Detaljni vodič stazom pročitajte ovdje.

Osim na stazi Daždevnjaka, planinari mogu istražiti i uspon na Kamene svate. Radi se o skupini dolomitnih stijena osovljenih na zapadnom rubu Medvednice, neposredno iznad sela Jablanovca. Prema narodnoj predaji, stijene su nastale tako što je majka nekog mladoženje, nezadovoljna budućom snahom, kletvom okamenila svatove. Na udaljenosti 5′ od vrha je planinarska kuća Kameni svati (480 m) koja je otvorena nedjeljom.

Produženi boravak u zaprešićkom kraju

Za sve posjetitelje koji se odluče na produženi boravak u našem gradu, Zaprešić nudi različite vrste smještaja. Većina smještaja odnosi se na razne oblike privatnog smještaja, u čijoj se ponudi posebno ističu ugodni apartmani i kuće za odmor. Uz njih, u gradu Zaprešiću možete pronaći i nekoliko smještajnih objekata u kojima su svim posjetiteljima na raspolaganju sobe vrhunskog komfora.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.