PRATITE NAS:
Top
 

Trenutak uspomene 2021. u gradu bana Jelačića

Trenutak uspomene u Zaprešiću
4 velj

Trenutak uspomene 2021. u gradu bana Jelačića

Turistička zajednica grada Zaprešića nastavlja s provedbom programa „Zaprešićka priča“ dodajući novi moment interpretacije u svoju priču pod nazivom „Trenutak uspomene u Zaprešiću“ („A Moment of Memory“) inspiriran životom najslavnijeg stanovnika bana Josipa Jelačića, čiji se posjed i dvorac nalaze u našem gradu.

Storytelling, interpretacija baštine i upravljanje doživljajem tri su koncepta kojima želimo približiti „zaprešićku priču“ i „trenutak uspomene“ svim posjetiteljima, ali isto tako donijeti nove perspektive i inspiracije lokalnoj zajednici, kao i svim subjektima koji djeluju na receptivnom tržištu uz snažno pozicioniranje kao prepoznatljive kontinentalne destinacije unutar nacionalnog koncepta „Croatia – Full of Life“.

Zaprešićki kraj kao poželjna destinacija za digitalne nomade

Uz dobru i atraktivnu priču te stvaranje pozitivnih iskustava i emocija, u ovim za turizam izazovnim vremenima, iznimno je bitno jasno planirati, biti kreativan i upravljati destinacijom, te razvijati nove integrirane turističke proizvode na području Zaprešića i zaprešićkog kraja.

„Svakodnevno se susrećemo s izrazom „zaprešićki kraj“ u različitim kontekstima, no sada želimo da on u potpunosti zaživi u turističkom smislu. Želimo osvijestiti važnost pozicioniranja cijelog ovog područja kao jedne turističke cjeline koja ne poznaje administrativne granice. Na tom ćemo tragu raditi na projektnom udruživanju sa susjednim općinama, područjima i turističkim zajednicama. Zaprešićki kraj promovirat ćemo kao poželjnu destinaciju za digitalne nomade i organizirati niz aktivnosti na ovu temu“, ističe Toni Ganjto, direktor TZ grada Zaprešića.

Nastavljamo uspješno upravljati povjerenom javnom turističkom infrastrukturom (objekt Vršilnice u Novim dvorima), a očekuju nas i brojne zadaće vezane uz Strategiju pametnog grada Zaprešića u kojoj je jedno od prioritetnih područja upravo turizam. I ove godine nastavljaju se aktivnosti vezane uz odgovorni i održivi turizam u sklopu projekta „Druga perspektiva“, a koji ima za cilj osvijestiti da su osobe s invaliditetom naši gosti te osigurati za njih bolje uvjete u destinaciji.

Ban Jelačić karika koja povezuje Zaprešić, Zagreb i Petrovaradin

Novi projekti kojima će biti posvećena posebna pažnja ove godine su projekt kulturnog turizma Zagrebačke županije koji povezuje čak sedam (7) turističkih zajednica, a čiji je koordinator upravo naša turistička zajednica. Bit će tu i niz aktivnosti vezanih uz kreiranje i razvoj paket proizvoda za školski program u destinaciji te stvaranje turističke ponude na jezeru Zajarki. Priču o banu Jelačiću u 2021. planiramo nadograditi povezivanjem povijesne i turističke priče o banu sa Zagrebom i Petrovaradinom, a kvalitetu gastro ponude projektima vezanim uz Novodvorsku kuharicu i tradicijske vrednote zaprešićkog kraja. Pred nama je i implementacija novih turističkih priča vezanih uz urbanu jezgru Zaprešića i to korištenjem modernih tehnologija.

Glavne manifestacije kroz godinu ostaju Dani Jelačića, Ljeto u Zaprešiću, KUND ciklus (Kultura u Novim dvorima) i Advent u Zaprešiću, a u planu su i nove manifestacije poput Umbrella Light Show-a u suradnji s Hrvatskim kišobranom te Festival u šumi u suradnji sa zaprešićkim umjetnicima, glazbenicima i glumcima. Ljeto će ponovno otvoriti tradicionalne žetvene svečanosti koje organiziramo sa Zavičajnim ekološkim društvom Zaprešić, a listopad vraća Jelačić bal u suradnji s Umjetničkom udrugom Plemićka mladež. Ove godine očekuje nas i više kulturnih projekata i izložbi u Vršilnici kao rezultat snažnije integracije s  Pučkim otvorenim učilištem Zaprešić.

Kreativan pristup kao zalog održivog turizma

„Plan smo postavili ambiciozno te nas uz sve nabrojene aktivnosti očekuje još nekoliko sjajnih događanja, ali i infrastrukturnih projekata kojima ćemo oplemeniti našu turističku ponudu. Turizam kao najdinamičnija i najpromjenjivija industrija modernog vremena doživljava veliki preokret u konceptu putovanja, turističkih proizvoda, kao i upravljanja destinacijom, a poglavito uslijed pandemije Covida-19. Turistička zajednica grada Zaprešića svoj rad i aktivnosti u 2021. godini temeljit će na pametnom i kreativnom pristupu kao zalogu uspješnog i održivog turizma našeg kraja. Pozivam sve da nam se u tome pridruže i budu dio naše priče i trenutka uspomene.“ zaključio je direktor TZ grada Zaprešića Toni Ganjto.

U kontekstu specifičnih oblika turizma TZ grada Zaprešića nastavljamo i dalje podržavati razvoj konjičkog, ribolovnog i vjerskog turizma, a u planu je i povećana aktivnost u afirmaciji golf i ciklo turizma, kao i gastro tura te potencijala Kamenih svata na obroncima Medvednice.

 

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.