PRATITE NAS:
Top
 

Planinarski tjedan u Zaprešiću

7 stu

Planinarski tjedan u Zaprešiću

Pred nama je peti po redu Planinarski tjedan u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Zaprešić i Gradske knjižnice Ante Kovačića koji donosi zanimljiva predavanja, izložbe i predstavljanje knjige.

Predavanje Tomice Kristića “Autostopom po svijetu”

Početak događanja: 18:00

Tomica Kristić je svjetski putnik, putopisac i avanturist. Njegovo posljednje putovanje započelo je u Hrvatskoj, a četiri godine kasnije završilo na drugom kraju svijeta. Prešavši tako 40 000 km kroz 25 država i 3 kontinenata, putujući kopnenim putom gdje je koristio većinom autostop, Tomica je završio svoj Put u Novom Zelandu.
Izdao je putopisnu knjigu Putovanje u Međuzemlje, a sadržaj koji se nalazi između njenih korica prezentirat će na multimedijalnom predavanju u našoj knjižnici.

Putovanje u Međuzemlje inspirativna je priča mladog putnika koji je odlučio slijediti svoje snove i krenuti na veliko životno putovanje. Ostavivši tako stari koncept života koji ga je vezao za sredinu u kojoj je odrastao, Tomica je napustio svoju sigurnu luku i zaputio se na drugi kraj svijeta, i to autostopom. Ovo putovanje nije obično putovanje, već preobrazba jedne osobe koja se, hodajući po stazi života, svakim danom sve više mijenjala. Kako ni jedna staza nije ravna, već naprotiv, strmovita i vijugava, Tomica je na svom Putu doživljavao velike uspone i padove. Uranjao je tako u različite kulturne običaje i društvene raznolikosti, pješačio po prostranstvima Himalaje, stopirao kroz nekoliko tisuća kilometara dugu pustinju na Bliskom istoku, svjedočio spiritualnim inicijacijama, živio s budističkim monasima u Indiji, spavao po policijskim postajama diljem Azije, radio kao statist u Bollywoodu… A svoja je iskustva pretočio u ovu knjigu.

Putovanje u Međuzemlje trajalo je tri godine i devet mjeseci, a ova knjiga prvi je dio nadolazeće trilogije i opisuje prvih petnaest mjeseci Tomičinog Puta.

Otvorenje izložbe fotografija HPD-a Zaprešić “Motivi iz planine”
Predstavljanje zbirke pjesama Darka Matića “Tragovi”

09.11.2021. | utorak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Otvorenje izložbe – 18:00
Predstavljanje zbirke pjesama – 18:30

Darko Matić rođen je 1960. godine u Slavonskom Brodu. Gotovo cijeli život živi u Zaprešiću. Od 1990. godine sudjeluje u Domovinskom ratu. Član je i predsjednik HPD-a Zaprešić. Osim uživanja u planinama, bavi se i organizacijom izložbi fotografija, planinarskih izleta i pjesničkih večeri. Pjesme piše od mladosti. Objavljivao je u Zborniku Matice hrvatske Zaprešić, a zbirka pjesama Tragovi njegova je prva objavljena zbirka pjesama.

Predavanje Gorana Blaževića “Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub al Khali”

11.11.2021. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Početak događanja: 18:00

Nova knjiga Gorana Blaževića Karavana donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon Svilima, knjige o njegovom 3 300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima deve.

Početkom 2019. godine dobio je priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance. Bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj i koja je nosila ime „Rakayib“ – na arapskome „karavana deva“. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom. Početak je bio na jugu, na samoj granici s Jemenom, a cilj selo Jabrin koje označava sjeverna vrata pustinje Rub al Khali.

Pustinja Rub al Khali je druga najveća pustinja na svijetu, ujedno i najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji. Prostire se preko nekoliko zemalja arapskog poluotoka. Posljednja zabilježena ekspedicija kroz te nepoznate svjetove dogodila se davnih 40-ih godina prošlog stoljeća. Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom životinjom. Nakon 25 dana, u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku boraviti unutar pustinje poznate i kao „Prazna četvrt.“

Nakon povratka kući napisao je svoju drugu putopisnu knjigu naslovljenu „Karavana: ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“. Objavljivanje knjige potpomogao je Grad Umag, dok su nakladnici Kulturna udruga Fotopoetika i Gradska knjižnica Umag. Promocija knjige popraćena je fotografijama i videozapisima snimljenima tijekom putovanja.

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.