PRATITE NAS:
Top
 

Završena prva edukacija Interpret Europe u Zaprešiću

Edukacija Interpret Europe
22 lip

Završena prva edukacija Interpret Europe u Zaprešiću

Edukacija Interpret EuropeDanas je završena prva edukacija za certificirane vodiče u organizaciji Turističke zajednice grada Zaprešića i Europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe. Ovaj 40-satni licencirani trening namijenjen je muzejskim vodičima, djelatnicima parkova prirode, turističkim vodičima i svima onima koji imaju priliku osobno predstavljati baštinu posjetiteljima, a imaju nešto iskustva u vođenju posjetitelja. Polaznici su kroz pet dana otkrivali razne fenomene, davali im dublja značenja i tražili skrivene poruke te se povezivali s baštinom.

Licencirana trenerica europske udruge za interpretaciju baštine Ivana Zrilić koja je održala ovaj trening istaknula je kako su svi polaznici jako zadovoljni dinamikom, tempom, praktičnim vježbama i iskustvom kojeg su proživjeli.

Doživljaj kojeg posjetitelj neće zaboraviti

„Shvatili su koliko je važno uključiti posjetitelje u priču jer im se tako može doprijeti do srca, a upravo zbog tog doživljaja posjetitelj neće zaboraviti kako se osjećao i što je doživio u prostoru Novih dvora. Ponosna i sretna sto sam imala priliku educirati vrhunsku storytelling majstoricu, kreativku i vlasnicu Laboratorija zabave – Dijanu Zorić. Vrhunsku nagrađenu od strane HTZ-a najbolju vodičku Zadarske županije Vlatku Pehar Matić, koja je oduševila prezentacijom nematerijalne baštine, a koja se obično ne preporuča početnicima. Zatim biser TZ Zaprešića Laru Purgar Hadžić, toliko vrijednu, pametnu, mladu damu koja dostojanstveno prezentira Nove dvore, a ispekla nam je i Sofijine poljupce. Osebujnu kostimografkinju koja živi povijest Novih dvora Lidiju Gašpar koja je preko bilja i buketića probudila naša osjetila. Turističku animatoricu i iskusnog vodiča Mihaelu Žugec Saračević koja je i plakat napravila, čitala pjesmu, a na jedan duhovit način predstavila i bana te inspirativnu. I na kraju malu hodajuću enciklopediju i turističkog vodiča Tanju Mirić koja je u toliko kratkom, zadanom vremenu dala puno informacija.“ Istaknula je Zrilić te napomenula kako ju posebno veseli što su u grupi bile i dvije umirovljenice koje su svaka na svoj način obogatile i dale svoj doprinos.

„Profesorica Nada Mišulin koja je, unatoč tome što je cijeli svoj život podučavala druge, odlučila da želi učiti, biti bolja i drugačija, te nam je na primjeru Medvjeđeg luka pokazala kako se mogu izvući poruke i koliko su ponekad i sitnice oko nas u prirodi važne i značajne. Dok je Marina Krivošić od jedne samozatajne polaznice preko nekih domišljatih detalja na kraju postigla zaista WOW efekt.“

Sve polaznice uspješno su položile pismeni ispit, a danas su održale i svoje interpretacijske govore te pokazale da su naučile vještine interpretacije baštine. Sada su dobile domaću koju u pismenom obliku moraju predati u roku 4 tjedna, nakon čega će dobiti certifikat od udruženja Interpret Europe te postati certificirani vodiči interpretatori baštine.

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.