PRATITE NAS:
Top
 

Izložba pasa Kinološke udruge Zaprešić

Izložba pasa
19 lip

Izložba pasa Kinološke udruge Zaprešić

Kinološka udruga Zaprešić poziva vas na njihovu prvu izložbu pasa, koja će biti održana 20. lipnja na glavnom trgu u Donjoj Pušći, kraj Zaprešića. Nakon izložbe slijedi ocjenjivanje i izbor najljepših pasa, među kojima će biti i neki od prvaka Europe i svijeta, a finale će u poslijepodnevnim satima biti okončano izborom najljepšeg psa svih pasmina.

Organizatori su se pobrinuli da sve zdravstvene preporuke budu najpreciznije poštovane, a na izložbi će se moći vidjeti više od 150 pasa od 30 najatraktivnijih pasmina. Bit će tu najljepši retriveri, španijeli, psi za vodu, pa čitav niz patuljastih pasmina- od francuskih buldoga i mopseva do pudli, čivava, tibetskih te bišonskih pasmina, poput maltezera ili havanezera.

Izložba se održava po strogim pravilima i normama koje je propisao Hrvatski kinološki savez i Svjetska kinološka organizacija. A najljepše pse birati će hrvatski suci, koji su do sada sudili i na najvećim izložbama u SAD-u, Australiji, Aziji.

Kinologija u Zaprešićkom kraju

Iz Kinološke udruge Zaprešić ističu kako im  je posebno drago da se izložba održava upravo u Donjoj Pušći, gdje u kripti župne crkve počiva i prvi evidentirani hrvatski uzgajivač izložbenih pasa, barun Gejza Rauch. On je, na prvoj izložbi pasa u hrvatskoj povijesti 1891. godine, izložio cijelo svoje leglo njemačkih doga, štence uzgojene kraj Zaprešića, na imaju dvorca Lužnice. Kinologiju i zaprešićki kraj veže i grof Juraj ili Đuro Jelačić, brat bana Jelačića. On je bio čelnik prvog lovačkog društva u Hrvatskoj, iz kojeg se kasnije razvio Hrvatski kinološki savez. Također, bio je na čelu Gospodarske izložbe u sklopu koje je 1891. u Zagrebu održana spomenuta prva izložba pasa u hrvatskoj povijesti. A i njegova kći Anka Jelačić, posljednja vlasnica Novih dvora, bila je također velika ljubiteljica čistokrvnih pasa.

Naime, više od dvadeset pasa različitih pasmina koji su osvajali titule prvaka svijeta i Europe živi kod uzgajivača upravo u zaprešićkom kraju. Jedan od ciljeva izložbe, kao i sve ono što pokušava promicati Kinološka udruga Zaprešić, jest poticanje isključivo odgovornog uzgoja pasa s rodovnicama te odgovornog držanja pasa i ljubimaca, brige za njihovo zdravlje i njihovu dobrobit.

 

Izložba pasa

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.