PRATITE NAS:
Top
 

Vikendom do bana u Zaprešić

26 svi

Vikendom do bana u Zaprešić

 

Posjeti Zaprešić za vikend 3. i 4. lipnja te 17. i 18. lipnja i upoznaj Nove dvore bana Jelačića kroz vođene tematske ture pješice i na biciklu i sjajne interaktivne radionice za najmlađe posjetitelje te uživaj u prirodnim ljepotama naših zelenih oaza, povijesnoj baštini i ljepoti dvoraca koji nas okružuju!

Upoznaj povijesnu jezgru Novih dvora bana Jelačića, ponesi dekicu i organiziraj piknik ili se počasti ručkom u jednom od naših sjajnih restorana. Posjeti Vršilnicu u kojoj se nekada davno vršilo žito, razgledaj postav Muzeja Matije Skurjenija, prošeći do dvorca bana Jelačića i kapele sv. Josipa. Istraži puteve koji vode do obiteljske grobnice Jelačićevih, uživaj u miru i prirodi, a ako još nisi upoznao novu urbanu jezgru Zaprešića pripremili smo sjajnu vođenu turu kroz centar našeg grada.

Zabavno edukativna radionica za klince i klinceze: Grofičina kuhinja

Termini: subota, 3. lipnja u 11:00 /subota,  17. lipnja u 11:00
Opis radionice: Grofica dočekuje mališane u svojoj kuhinji te uz pomoć svoje glavne kuharice Hanike priprema jednostavne i zanimljive slane i slatke obroke iz Novodvorske kuharice. Klinici i klinceze kroz interakciju s groficom i kuharicom upoznaju namirnice iz banova doba i istovremeno uče o zdravoj prehrani.

Napomena: Radionica je predviđena za djecu u dobi od 6 do 11 godina i započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija u Novim dvorima, a predviđeno trajanje je 45 minuta. Program je besplatan.

Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

Zabavno-edukativna radionica za klince i klinceze: Provedi jedan dan na imanju bana

Termini: nedjelja, 4. lipnja u 11:00 / nedjelja, 18. lipnja u 11:00
Opis radionice: 3, 2, 1 …… zakoračili smo u vremensku kapsulu, putovali kroz vrijeme i našli se na imanju bana početkom 19. stoljeća, u svijetu bez moderne tehnologije. Sada moramo biti snalažljivi i znatiželjni, hrabri i snažni, kako bi izvršili svakodnevne zadatke pojedinih osoba s imanja, te naučili kako je funkcioniralo to malo gospodarstvo. Kroz različite uloge i jednostavne zadatke djeca sudjeluju u svakodnevnim poslovima vrtlara, vinogradara, kuharice, dame, plemića, seljaka i seljančice. U ovoj pustolovini naučit ćemo što je stvarna ljudska snaga koja je pokretala imanje, ali i pravila ponašanja plemstva.

Napomena: Radionica je predviđena za djecu u dobi od 6 do 10 godina  i započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija u Novim dvorima, a predviđeno trajanje je 1 h i 30 min. Program je besplatan.
Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

Vođena biciklistička tura: Trg žrtava fašizma – jezero Zajarki – skela Medsave – Lužnica – Novi dvori
Termini: nedjelja, 4. lipnja u 10:00 / nedjelja, 18. lipnja u 10:00

Provozajte se s nama vlastitim biciklima rutom od najstarijeg dijela Zaprešića – Trga žrtava fašizma, uz jezero Zajarki, do rijeke Save na dijelu kojom je skelom povezana sa samoborskom obalom, uz prekrasan perivoj dvorca Lužnica sve do imanja Novi dvori.
Na tom putu uhvatite sjajne fotografije i od našega vodiča saznajte brojne zanimljivosti: gdje su se nalazili prva zaprešićka ljekarna i rodilište, zašto je jezero Zajarki idealna ribolovna destinacija, koliko se ljudi dnevno preveze skelom Medsave, tko su u davnini bili slavni stanovnici posjeda Lužnica i Novi dvori i brojne druge.

Tura je besplatna, ali je zbog ograničenog broja sudionika obavezna prijava na tic@visitzapresic.hr (ime i prezime, broj mobitela i e-mail). Po zaprimanju prijave dobit ćete potvrdu da je Vaša prijava potvrđena. Za djecu mlađu od 16 godina obavezna je pratnja roditelja i nošenje kacige. Vožnja se odvija na vlastitu odgovornost sudionika te se prijavom za turu i dolaskom ista podrazumijeva.

Detalji ture:
Početak: Trg žrtava fašizma 2, ispred Gradske kavane :: Završetak: Novi dvori :: Program je besplatan.
Duljina: 16 km :: Trajanje: oko 2,5 h :: Podloga: asfalt (80 %) i makadam (20 %)
Zahtjevnost 2/5 :: Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

Tematska vođena tura: „Moj stric ban“
Termini: subota 3. lipnja u 12:00 / subota, 17. lipnja u 12:00

Upoznajte Nove dvore na jedan drugačiji način, prošećite imanjem bana Josipa Jelačića u društvu njegove nećakinje Anke Jelačić. Posljednja stanarka ovog prekrasnog imanja dočekat će vas na Aleji kestena i povesti u razgled Novih dvora, pričajući vam kako je bilo odrastati uz strica bana i koje su najljepše uspomene koje ju vežu za to divno imanje.

Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija u Novim dvorima. Program je besplatan.
Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

Tematska vođena tura: Od Zrinskih do Jelačića – svi vlasnici Novih dvora
Termini: nedjelja, 4.lipnja u 18:00 / nedjelja, 18. lipnja u 18:00

Specifično uobličena šetnja Novim dvorima koja govori o obiteljima u čijem je vlasništvu bio posjed i njihovom odnosu s imanjem. Tkanje ove priče započinje od povijesno najznačajnije obitelji Zrinskih preko Čikulinija, Sermagea, Festetića, Erdedyija pa sve do Jelačića. Oni po značenju stoje Zrinskima uz bok kao alfa i omega borbe za hrvatsku opstojnost sve do 20. st. Kako svaka medalja ima dva lica, tako ćemo se i u ovoj priči dotaknuti i jednog novovjekog nevlasnika. Ali stanara Novih dvora čije ime hrvatska povijest ne pamti baš tako svijetlo kao njegove prethodnike, ali je svakako njezin dio.

Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija u Novim dvorima.
Program je besplatan.
Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

Vođena pješačka tura: Urbani razvoj Zaprešića – od starog centra do Kanadskog naselja
Termini: subota, 3. lipnja u 18:00 / subota, 17. lipnja u 18:00

Prošećite s nama od starog centra (Trga žrtava fašizma) do sjevernog dijela grada (Trga dr. Franje Tuđmana) i saznajte kao se Zaprešić u samo sto godina razvio od sela do modernog grada, jednog od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj.
Usput saznajte kad je Zaprešić dobio prvi poštanski ured, gdje su se nalazili prva zaprešićka ljekarna i rodilište, koja je zemljišta grofica Anka Jelačić darovala Zaprešiću, kada su sagrađene zaprešićke crkve i tko se krije iza zaprešićkih spomenika koje ćemo putem vidjeti.

Mjesto okupljanja: ispred Gradske kavane na Trgu žrtava fašizma
Trajanje ture: 1 h i 30 min :: Program je besplatan.
Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

Uživaj u jednodnevnom izletu u Zaprešiću

Zaprešić kao grad dvoraca i plemića predstavlja idealno mjesto za odmor svih zaljubljenika u povijest i povijesne običaje, no brojni sadržaji na otvorenom koje nudi ovaj grad, zadovoljit će ukus i najzahtjevnijih posjetitelja. Pobjegnite od gradskih gužvi i uputite se na jednodnevni izlet u Zaprešić. Upoznajte našu baštinu, uživajte u gastronomiji i prirodnim ljepotama te sportskim aktivnostima koje nudi ovaj kraj. Naš prijedlog za jednodnevni izlet u našemu gradu pogledaj ovdje.

 

NAPOMENA: Radno vrijeme Turističko-informativnog centra i Muzeja Matije Skurjenija u Novim dvorima: subotom 12:00-19:00 i nedjeljom 14:00 – 19:00 sati.

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.