PRATITE NAS:
Top
 

Vikendom do bana u Zaprešić

8 ožu

Vikendom do bana u Zaprešić

Posjeti Zaprešić za vikend 15., 16. i 17. ožujka i upoznaj Nove dvore bana Jelačića kroz vođene tematske ture i sjajne interaktivne radionice za najmlađe posjetitelje . Uživaj u prirodnim ljepotama naših zelenih oaza, povijesnoj baštini i ljepoti dvoraca koji nas okružuju!

Upoznaj povijesnu jezgru Novih dvora bana Jelačića, uživaj u šetnji prirodom  ili se počasti ručkom u jednom od naših sjajnih restorana. Posjeti Vršilnicu u kojoj se nekada davno vršilo žito, razgledaj postav Muzeja Matije Skurjenija, prošeći do dvorca bana Jelačića i kapele sv. Josipa. Istraži puteve koji vode do obiteljske grobnice Jelačićevih, uživaj u zelenilu, a ako još nisi upoznao novu urbanu jezgru Zaprešića pripremili smo i sjajnu vođenu turu kroz centar našeg grada.

Zabavno edukativna radionica za klince i klinceze: Grofičina kuhinja

Termini: subota, 16. ožujka u 10:30 / nedjelja,  17. ožujka u 10:30
Opis radionice: Grofica dočekuje mališane u svojoj kuhinji te uz pomoć svoje glavne kuharice Hanike priprema jednostavne i zanimljive slane i slatke obroke iz Novodvorske kuharice. Klinici i klinceze kroz interakciju s groficom i kuharicom upoznaju namirnice iz banova doba i istovremeno uče o zdravoj prehrani.

Napomena: Radionica je predviđena za djecu u dobi od 6 do 11 godina i započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija u Novim dvorima, a predviđeno trajanje je 45 minuta. Program je besplatan.

Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

Tematska vođena tura: „Moj stric ban“
Termini: subota, 16. ožujka u 12:00

Upoznajte Nove dvore na jedan drugačiji način, prošećite imanjem bana Josipa Jelačića u društvu njegove nećakinje Anke Jelačić. Posljednja stanarka ovog prekrasnog imanja dočekat će vas na Aleji kestena i povesti u razgled Novih dvora, pričajući vam kako je bilo odrastati uz strica bana i koje su najljepše uspomene koje ju vežu za to divno imanje.

Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija u Novim dvorima. Program je besplatan.
Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

Tematska vođena tura: Od Zrinskih do Jelačića – svi vlasnici Novih dvora
Termini: nedjelja, 17. ožujka u 12:00

Specifično uobličena šetnja Novim dvorima koja govori o obiteljima u čijem je vlasništvu bio posjed i njihovom odnosu s imanjem. Tkanje ove priče započinje od povijesno najznačajnije obitelji Zrinskih preko Čikulinija, Sermagea, Festetića, Erdedyija pa sve do Jelačića. Oni po značenju stoje Zrinskima uz bok kao alfa i omega borbe za hrvatsku opstojnost sve do 20. st. Kako svaka medalja ima dva lica, tako ćemo se i u ovoj priči dotaknuti i jednog novovjekog nevlasnika. Ali stanara Novih dvora čije ime hrvatska povijest ne pamti baš tako svijetlo kao njegove prethodnike, ali je svakako njezin dio.

Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija u Novim dvorima.
Program je besplatan.
Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

Vođena pješačka tura: Urbani razvoj Zaprešića – od starog centra do Kanadskog naselja
Termini: subota, 16. ožujka u 10:00

Prošećite s nama od starog centra (Trga žrtava fašizma) do sjevernog dijela grada (Trga dr. Franje Tuđmana) i saznajte kao se Zaprešić u samo sto godina razvio od sela do modernog grada, jednog od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj.
Usput saznajte kad je Zaprešić dobio prvi poštanski ured, gdje su se nalazili prva zaprešićka ljekarna i rodilište, koja je zemljišta grofica Anka Jelačić darovala Zaprešiću, kada su sagrađene zaprešićke crkve i tko se krije iza zaprešićkih spomenika koje ćemo putem vidjeti.

Mjesto okupljanja: ispred Gradske kavane na Trgu žrtava fašizma
Trajanje ture: 1 h i 30 min : Program je besplatan.
Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

Vođena pješačka tura: Tko se krije iza zaprešićkih spomenika?

Termini: nedjelja, 17. ožujka  u 10:00

Prolazeći pokraj brojnih zaprešićkih spomenika, jeste li se ikada zapitali tko se krije iza njih: tko su osobe koje prikazuju, a tko njihovi autori, kada i zašto su postavljeni? Odgovore na ta pitanja saznajte na vođenoj šetnji u kojoj ćete s vodičem obići spomenike, skulpture, biste i spomen-ploče postavljene na potezu od starog centra Zaprešića do Trga dr. Franje Tuđmana.

Mjesto okupljanja: ispred Obrtničkog doma (Ulica kardinala Alojzija Stepinca 2)
Trajanje ture: 1 h i 30 min : Program je besplatan.

Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

Uživaj u jednodnevnom izletu u Zaprešiću

Zaprešić kao grad dvoraca i plemića predstavlja idealno mjesto za odmor svih zaljubljenika u povijest i povijesne običaje, no brojni sadržaji na otvorenom koje nudi ovaj grad, zadovoljit će ukus i najzahtjevnijih posjetitelja. Pobjegnite od gradskih gužvi i uputite se na jednodnevni izlet u Zaprešić. Upoznajte našu baštinu, uživajte u gastronomiji i prirodnim ljepotama te sportskim aktivnostima koje nudi ovaj kraj. Naš prijedlog za jednodnevni izlet u našemu gradu pogledaj ovdje.

Muzej Matije Skurjenija poziva vas da prilikom posjeta Novim dvorima razgledate i jedinstvenu  izložbu ˝Air Art, 1903.-2023.˝ koja predstavlja kolekciju drvenih maketa dvokrilnih zrakoplova oslikanih od strane najpoznatijih hrvatskih i svjetskih suvremenih umjetnika: Gilbert & George (UK), Missemer Martine (Francuska), Erro (Island), Sunagawa (Japan), De Gumaraes (Portugal), Caruncho (Španjolska), Selden (USA), Murtić, Seder, Kožarić, Boris Bućan, Šutej, Vrkljan, Lipovac, Trokut, Šiško, Novak, Švaljek, Lacković-Croata, Dimitrije, Tanay, Šekoranja i brojni drugi.

Detaljnije o izložbi pogledajte ovdje. 

 

Zavirite i u Vršilnicu, jedinstveni spomenik kulturno-povijesne baštine. Nekada stari objekt za preradu žita iz vremena, danas je središnje mjesto brojnih kulturnih i zabavnih događanja, a svojom ahitekturom i ljepotom ostavlja bez daha sve posjetitelje.

Detaljnije o Vršilnici pročitajte ovdje.

 

 

NAPOMENA: Radno vrijeme Turističko-informativnog centra i Muzeja Matije Skurjenija u Novim dvorima: petkom i subotom  od 10:00 do 17:00 i nedjeljom 12:00 – 17:00 sati.

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.