PRATITE NAS:
Top
 

Prilazite nam bez straha i s poštovanjem!

Briga o gostu s invaliditetom
11 ruj

Prilazite nam bez straha i s poštovanjem!

Turistička zajednica grada Zaprešića nastavlja s aktivnostima projekta Druga perspektiva, u sklopu kojeg je danas održana edukacija i predstavljanje priručnika „Briga o gostu s invaliditetom“ Centra za odgoj i obrazovanje Zagreb.  Priručnik je namijenjen ugostiteljima, iznajmljivačima, ali i drugim djelatnicima u turističkoj industriji koji žele unaprijediti svoju uslugu adekvatnim pristupom gostima s tjelesnim invaliditetom, intelektualnim teškoćama, autizmom,  oštećenjem sluha i oštećenjem vida.

„Ideju je iznjedrio projektni tim naše škole koji intenzivno promišlja što je potrebno osobama s invaliditetom. Ono po čemu je ovaj priručnik specifičan jest to što smo uspjeli spojiti edukacijsku rehabilitaciju i ugostiteljstvo i turizam. Dok smo pripremali sadržaj, pričali smo s osobama s invaliditetom i učili od njih što i kako. Upravo njihovo iskustvo tijekom korištenja usluga u turizmu i ugostiteljstvu bilo nam je od iznimne važnosti.„ istaknula je Đana Baftiri, ravnateljica SŠ Centar za odgoj i obrazovanje i napomenula da je priručnik namijenjen i učenicima ugostiteljskih škola koji tek trebaju izaći na tržište rada.

Prilazite nam bez straha i bez posrednika

„Ima dosta pozitivnih primjera u pristupu osobama s invaliditetom, no to se najviše vidi na lokacijama gdje se svakodnevno krećemo, točnije, gdje nas ljudi već poznaju. Dalje od tih lokacija, na žalost nije takva situacija. Moja poruka ugostiteljima i turističkim djelatnicima jest da nam prilaze bez straha i bez posrednika.“ rekao Martin Frković, osoba s invaliditetom, koji je sudjelovao u snimanju edukativnih video materijala i pripremi sadržaja priručnika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U priručniku se nalaze detaljne upute kako se ponašati prema gostu s tjelesnim invaliditetom, gostu s intelektualnim teškoćama, gostu s poremećajem iz spektra s autizma i gostu s oštećenjem sluha te gostu s oštećenjem vida. Maja Postoglu, socijalna pedagoginja Centra za odgoj i obrazovanje okupljene je upoznala s praktičnim savjetima kako se ophoditi s gostima s različitim vrstama invaliditeta, a prikazani su i video materijali s uputama. Svi zainteresirani, video upute mogu pogledati na youtube profilu Srednje škole Centra za odgoj i obrazovanje.

„Osobe s invaliditetom su oko nas, ali su izolirane jer mi ne pristupamo njima. Zbog čega su još izoliraniji i to je nešto što moramo promijeniti. Problem je što u obrazovnom planu nema ove tematike i budući ugostitelji nisu educirani kako pristupati gostima s invaliditetom. I to trebamo mijenjati.“ Istaknula je Katarina Osipov, učiteljica stručnih predmeta za konobare.

Stvaranje doživljaja dostupnih svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet

Direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto istaknuo je kako je ovo tek početak brojnih aktivnosti koje su u planu u sklopu projekta Druga perspektiva, kojim žele osvijestiti javnost o drugačijoj perspektivi putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet.

„Projektom želimo usmjeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma, ali i povezivanja lokalne zajednice, kulture, turizma i svih davatelja usluga kako bi uspješno sagledali sve perspektive onih koji koriste naše usluge, putuju i žele se vratiti bogatiji za nove doživljaje. Pozivamo sve zainteresirane subjekte, druge turističke zajednice, kao i ustanove i institucije koje su povezane s navedenom tematikom da nam se pridruže u stvaranju drugačije perspektive putovanja za osobe s invaliditetom, ali i one na nacionalnoj razini koja za cilj ima ugraditi i kvalitetnije pozicionirati ovu temu u nacionalnu strategiju turizma za sljedeće razdoblje.“ Zaključio je Ganjto.

Svakom sudioniku radionice Turistička zajednica grada Zaprešića poklonila je primjerak priručnika, koji će svi zainteresirani i u narednom periodu moći podići i uredu Turističke zajednice grada Zaprešića.

Priručnik “Briga o gostu s invaliditetom” možete preuzeti ovdje.

 

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.