PRATITE NAS:
Top
 

Mnoštvo posjetitelja uživalo na ovogodišnjim Danima Jelačića

12 lis

Mnoštvo posjetitelja uživalo na ovogodišnjim Danima Jelačića

Dani Jelačića održani su ovoga vikenda u Zaprešiću i još jednom oživjeli banove Nove dvore u kojima se igralo, plesalo, pjevalo i jako fino jelo. Obzirom na specifičnu epidemiološku situaciju, ove je godine ova tradicionalna manifestacija bila nešto skromnijeg izdanja, te se održala na prekrasnoj Aleji Đure Jelačića, uz maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Kroz igru i kreativne radionice upoznali bana

Ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, u pratnji dvorskih dama i gospode sve su posjetitelje na trenutak ponovno vratili u čarobni svijet krinolina i grofovskih odora, mačevanja i balova. Najmlađi posjetitelji kroz igru i kreativne radionice upoznali su se s likom i djelom bana Josipa Jelačića. Priču o Novim dvorima i banu posjetitelji su mogli čuti i tijekom vođenih tura, te kroz druženje s banovom nećakinjom Ankom Jelačić. I ove godine svi posjetitelji imali su priliku provesti se banovim imanjem u kočiji, ali i doživjeti banski život osjetilom okusa.

Degustacija specijaliteta pripremljenim prema receptima Novodvorske kuharice

Na gastro showu „Banova kuhača“ zaprešićki restorani pripremali su specijalitete iz Novodvorske kuharice. Posebna je to kuharica u kojoj su sakupljeni recepti Hanike Skurjeni, kuharice koja je kuhala obitelji Jelačić. Specijalitete su okupljenima predstavili chefovi Konobe Bonaca i Restorana High Club, a World Master Chef Branka Ognjenović ocjenjivao je prezentaciju i okuse, te pripremao jela s bukovačama OPG-a Tucman.

Konoba Bonaca pripremila je Kraljevsku juhu od ječma, Pečenku s kiselim krastavcima i okruglice od žemlji, te Knedle s pečenim šljivama, a Restoran High Club Krem juhu od celera, Punjena teleća prsa  i ječam s povrćem te za desert također Knedle sa šljivama. Podijeljeno je više od stotinu porcija, uz zaključak sugrađana degustatora da se na banovu dvoru jako fino jelo.

Novi dvori u srcu su svih Zapreščana

Direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto istaknuo je kako ga iznimno veseli što je ova tradicionalna manifestacija uspješno održana i sjajno posjećena čak i u ovo posebno vrijeme, obzirom na epidemiološku situaciju.

Da su Novi dvori u srcu svih Zapreščana naglasio je i gradonačelnik Željko Turk. „Zahvaljujem našoj Turističkoj zajednici, koja je unatoč ovoj situaciji uspjela pronaći način da uz posebne mjere opreza, ipak sa svojim sugrađanima proslavimo Dane grada, i to baš na prostoru gdje je nekada živio najpoznatiji stanovnik Zaprešića, hrvatski ban Josip Jelačić. Dani Jelačića su dugogodišnja zaprešićka tradicija, a cilj je našim sugrađanima i gostima pokazati kako se na ovom prostoru nekada živjelo, odijevalo, jelo, igralo se i zabavljalo, što je naravno najviše zanimalo one najmlađe.

Ali Novi dvori su u srcu svih Zapreščana, pa ćemo tako, dok čekamo prijavu projekta „Novo ruho Novih dvora“ na europski natječaj, i dalje ulagati vlastita sredstva i napore, kako bi što prije revitalizirali sve objekte unutar ovog jedinstvenog povijesnog kompleksa koji ima neograničeni turistički potencijal. Ove godine slavimo 25. rođendan grada, a zahvaljujući našim sugrađanima, Zaprešić iz godine u godinu raste, postaje sve uspješniji, ljepši i bolji, i danas s ponosom možemo reći da je zaista banov grad za dobar život!“ zaključio je Turk.

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.