PRATITE NAS:
Top
 

Izložba “Hommage a Jelačić – Vratio se Ban”

Hommage a Jelačić
14 lis

Izložba “Hommage a Jelačić – Vratio se Ban”

Hommage a JelačićMuzej Matija Skurjeni poziva vas na otvorenje izložbe ,,Hommage a Jelačić – Vratio se Ban,, u četvrtak,  15. listopada  u 19 sati. Izložba je plod zajedničke suradnje Hrvatskog Državnog Arhiva, Hrvatskog Povijesnog Muzeja i Muzeja Matija Skurjeni, upravo ovom izložbom Muzej želi memorirati jedan važan jubilej. Naime, prije točno 30 godina ,,izbrisani,, i rastavljeni konjanički spomenik bana Jelačića, svečano se vratio na mjesto koje je više nego zaslužio.

“Tog davnog 16. listopada 1990. godine, uz prisustvo predstavnika kulturne, društvene, političke i vjerske elite, brončani ban, svojom je sabljom ponovo branio pogažena prava i marginalizirani Narod. Konjanički spomenik, koji je izradio jedan od najvećih austrijskih kipara, toga vremena, Anton Dominik Fernkorn, jedna je od najljepših marko-aurelijevskih konjaničkih skulptura u Europi, vraćena je na središnji zagrebački trg.” ističe ravnatelj Muzeja Ante Žaja.

Izložba “Hommage a Jelačić – Vratio se Ban” prvenstveno ima obrazovno – edukativni i memorijski karakter. Sjećamo se velikana i dobrotvora, bez kojega i ova naša sredina nikad ne bi iskoraknula iz feudalnog ruralnog sustava u napredno građansko društvo. Izložba donosi, do sada, neizlagane amaterske c/b fotografije iz foto albuma Novi dvori. Upravo one prikazuju bezbrižni aristokratski život, na ovom posebnom mjestu. Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture RH, zagrebačke županije i Grada Zaprešića, a moći će se pogledati do 10. prosinca 2020.

 

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.