PRATITE NAS:
Top
 

Druga perspektiva – pokrenimo zajedno odgovorni turizam za sve

4 kol

Druga perspektiva – pokrenimo zajedno odgovorni turizam za sve

Važnost uključivanja osoba s invaliditetom u stvaranju turističke priče

Prateći trendove razvoja na turističkom tržištu i potrebu održivosti turizma, a uzimajući u obzir važnost uključenosti svih osoba i njihov pristup turističkim uslugama i destinacijama, od kojih na svjetskoj razini gotovo milijardu ljudi čine osobe s invaliditetom, Turistička zajednica grada Zaprešića i mlada ekipa studenata predvođena Anjom Glavaš pokrenuli su projekt „Druga perspektiva“. Cilj projekta jest ispričati priču o važnosti uključivanja u turistička kretanja svih osoba bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet.

„Ovim projektom želimo osvijestiti javnost o drugačijoj perspektivi putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet. Projektom želimo usmjeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma, ali i povezivanja lokalne zajednice, kulture, turizma i svih davatelja usluga kako bi uspješno sagledali sve perspektive onih koji koriste naše usluge, putuju i žele se vratiti bogatiji za nove doživljaje.“ Ističe direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto.


Doživljaj putovanja osoba s invaliditetom – perspektiva koju ne smijemo zaboraviti

Turistička zajednica grada Zaprešića upravo zato pokreće kampanju o uključivosti u turizmu, ali ne samo o važnosti fizičke dostupnosti i infrastrukture, što većina projekata naglašava. Želja je pružiti perspektivu u stvaranju drugačijeg doživljaja, potaknuti na prilagodbu programa, sadržaja i paketa usluga. Projekt „Druga perspektiva“ kao bazu uzima lokalnu zajednicu i destinacije potiče u kreiranju njihove drugačije turističke priče i perspektive, a istovremeno želi ukazati na važnost provedbe ovakvog projekta na nacionalnoj razini kojim se želi približiti Hrvatsku svim osobama s invaliditetom.

„Putovanja se mijenjaju, a s njima se moraju prilagođavati i destinacije, uzimajući u obzir društvenu pravednost, zadovoljstvo posjetitelja i blagostanje zajednice. Na tom tragu, u narednom periodu provodit ćemo različite aktivnosti u stvaranju pozitivne, drugačije i usmjerene percepcije na one koji se suočavaju s raznim preprekama u mogućnosti za putovanje. Prvi korak je bio snimanje  promotivnog filma o Zaprešiću iz perspektive djevojke Laure koja je u invalidskim kolicima posjetila naš grad, a koji smo izradili u suradnji s autoricom Anjom Glavaš čime pokazujemo sjajnu suradnju između studentske inicijative i naše javne odgovornosti kao turističke zajednice.“ Istaknuo je Ganjto.

Autorica video projekta Anja Glavaš napomenula je kako nužno uključiti osobe s invaliditetom u sve segmente života pa tako i turističke obilaske, te doprinijeti socijalnoj uključenosti i, ono najvažnije, suzbijanju stereotipa te podizanju svijesti u javnosti.


Iz Zaprešića za cijelu Hrvatsku – drugačiji promo video destinacije

„Na ideju za produkciju videa “Druga perspektiva”, koji za temu ima turistički obilazak iz perspektive osobe s invaliditetom, došla sam tijekom snimanja svog diplomskog dokumentarnog filma čiji su glavni akteri također osobe s invaliditetom. Turistička zajednica grada Zaprešića prepoznala je potencijal ove priče te smo odlučili snimiti dvadesetominutnu pilot emisiju. Glavna akterica je Laura, djevojka u invalidskim kolicima koja posjećuje neke od najatraktivnijih lokacija u Zaprešiću, a na njenom je, naizgled klasičnom turističkom putovanju, prate i kamere. Finalni proizvod je promotivni video destinacije, ali iz perspektive osobe s  invaliditetom, koji su jednaki članovi društva kao i svi ostali i koji imaju jednake potrebe i jednake želje kao i drugi – putovati, upoznavati, učiti i doživjeti.“ Napomenula je Glavaš.

Prema podacima Europske komisije 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima učestalo putuje, a putovalo bi ih i više kada bi se naše destinacije usmjereno i uključivo bavile ovom tematikom i stvarale prilagođene turističke proizvode.

„Pozivamo sve zainteresirane subjekte, druge turističke zajednice, kao i ustanove i institucije koje su povezane s navedenom tematikom da nam se pridruže u stvaranju drugačije perspektive putovanja za osobe s invaliditetom, ali i one na nacionalnoj razini koja za cilj ima ugraditi i kvalitetnije pozicionirati ovu temu u nacionalnu strategiju turizma za sljedeće razdoblje.“ Zaključio je Ganjto te dodao kako će Turistička zajednica grada Zaprešića potaknuta ovim posebnim promo videom krenuti u niz drugih konkretnih aktivnosti s ciljem društveno i socijalno odgovornog turizma za sve.

Posebni promo video s najljepšim lokacijama grada bana Josipa Jelačića koji je posjetila djevojka Laura u invalidskim kolicima možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=AvsIixg3IzM

 

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.