PRATITE NAS:
Top
 

Otvorenje povijesno-poučne staze bana Josipa Jelačića

Poučna staza bana Josipa Jelačića
9 srp

Otvorenje povijesno-poučne staze bana Josipa Jelačića

Kompleks Novih dvora Jelačićevih od ovoga ljeta postaje bogatiji za povijesno–poučnu stazu koja će, posjetiteljima ovog kulturnog bogatstva, ponuditi najvažnije informacije o zdanjima koja se nalaze na posjedu bana Jelačića, životu bana i njegove obitelji te njegovoj vojnoj karijeri i pohodima.

Staza započinje na ulazu u kompleks Novih dvora, na početku Aleje Đure Jelačića, a posjetitelje će, nakon upoznavanja s Vršilnicom i Muzejom Matije Skurjenija, alejom i perivojem voditi do dvorca, kapele sv. Josipa te na kraju, do obiteljske grobnice Jelačića. Stazu prati ukupno 13 interpretacijskih ploča koje za cilj imaju oživjeti duh vremena Jelačića i ispričati njegovu priču.

Ova poučna staza svojevrsni je vremeplov koji će posjetitelju pružiti specifičan doživljaj mjesta i dublji uvid u njegovu povijest. Prilikom dizajniranja ploča, birani su materijali i boje koji odgovaraju prirodnom okolišu parka te je iznimno bitno bilo da svi elementi budu oblikovani na način da ne narušavaju vizure kompleksa već ih upotpunjuju.

Za posjetitelje staze pripremili smo i brošuru koja sadržajno prati stazu te nudi detaljnije informacije o kompleksu Novih dvora i životu bana Jelačića, nadopunjujući sadržaj interpretacijskih ploča. Do jeseni je u planu i posebno izdanje radne bilježnice za najmlađe posjetitelje, a u kojoj će biti elemenata slikovnice i zabavnih radnih zadataka pomoću kojih će moći provjeriti što su sve naučili šetajući povijesno poučnom stazom.

Otvorenje Povijesno – poučne staze bana Josipa Jelačića bit će održano u subotu 18. srpnja ispred Vršilnice u Novim dvorima.

Program:

11:00 sati – Svečano otvorenje „Povijesno – poučne staze bana Josipa Jelačića“

12:00 sati – Razgled povijesno – poučne staze bana Josipa Jelačića – Prvi prošećite edukativnom stazom i doživite trenutak povijesti u Novim dvorima uz vođenu turu „Moj stric ban“

18:00 sati – Vođena tematska tura „Moj stric ban“

19:00 sati – Večernji koncert – AL SiTAR TRIO  – Allan Sitar (piano /vocal), Vjekoslav Crljen (double bass) i  Mladen Morača (drums) na ljetnoj pozornici ispred Vršilnice svirat će najpopularnije evergreene, bossa-nova, pop, soul i blues hitove, balade…

!! OBAVIJEST 16. srpnja 2020.!! Zbog epidemioloških mjera i situacije s porastom zaraženih osoba COVID-om otkazuje se večernji koncert AL SITAR TRIO, u sklopu programa otvorenja povijesno – poučne staze bana Josipa Jelačića

 

*NAPOMENA*
Sukladno Odluci Nacionalnog stožera Republike Hrvatske za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom, molimo sve posjetitelje da se pridržavaju protepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koje će biti istaknute na ulazu u Nove dvore Jelačićeve.

Svi sudionici okupljanja te zaposlenici pružatelja usluga obvezni su pri ulasku izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2°C, ili ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), ne može sudjelovati u okupljanju.

Također, osoba ne može sudjelovati na okupljanju bilo koje vrste ako:

  •  ima ukućana koji je u samoizolaciji
  •  je boravila unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati
  •  je u proteklih 14 dana imala kontakt s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom
  • ima neki od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha.
Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.