PRATITE NAS:
Top
 

Prijavi se na literarni natječaj “Trenutak uspomene”

Literarni natječaj Trenutak uspomene
24 svi

Prijavi se na literarni natječaj “Trenutak uspomene”

Turistička zajednica grada Zaprešića pripremila je kreativni literarni natječaj „TRENUTAK USPOMENE“ povodom 162. obljetnice smrti bana Josipa Jelačića. Ban Jelačić najslavniji je stanovnik grada Zaprešića u kojem se nalazi njegov dvorac, imanje Novi dvori, kao i grobnica obitelji Jelačić gdje je pokopan i ban. Kako je ban Jelačić bio i veliki zaljubljenik u umjetnost, prvenstveno u pisanje i poeziju, potaknuti njegovom zbirkom pjesama „Trenutak uspomene“ odlučili smo pokrenuti nacionalni literarni natječaj za najbolju priču ili pjesmu i to na šest (6) jezika koliko ih je govorio i sam ban Jelačić: hrvatskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, mađarskom i latinskom.

 

Ispričajte priču o trenutku kojeg ćete posebno pamtitiLiterarni natječaj Trenutak uspomene

Pozivamo sve učenike osnovnih i srednjih škola da pokažu svoje spisateljske i pjesničke talente na jednom od šest jezika. Prijavite se na literarni natječaj „TRENUTAK USPOMENE“ te napišite priču ili pjesmu koja govori o njihovom najdražem trenutku uspomene. Možda je taj trenutak i uspomena prošlosti ili pogled u budućnost. Možda želite podijeliti i neki loši trenutak te ga ispričati kao neobičnu i drugačiju uspomenu. Uspomene koje nas vežu uz proteklo razdoblje obilježeno Covidom-19 isto tako mogu biti zanimljiva tema, kao i trenuci uspomena s dragim osobama. Također, možete povezati temu bana Jelačića, njegovog života, rada i djela te ih utkati u rad, ali i povezati bana s današnjim trenutkom.

Motivi o prolaznosti trenutka i uspomenama, ljubavima, nadanjima i slobodama koje stvaramo, živimo i doživljavamo mogu biti sjajni pokretači radnji samih priča, ali i pjesnički simboli. Radovi ne moraju biti povezani direktno s banom Jelačiće, ali moraju biti povezani s elementom „trenutka“ i „uspomene“.

Natječaj se održava u tri kategorije:A) kategorija učenika 1. – 4. razreda osnovne škole
B) kategorija učenika 5. – 8. razreda osnovne škole
C) kategorija učenika 1. – 4. razreda srednje škole

Svaka škola može prijaviti neograničen broj radova, a jedan učenik može prijaviti jedan rad za svaki jezik.

Rok za prijavu radova je  5. srpnja 2021. do 23:59 sati putem e-maila: tic@visitzapresic.hr, a svi detalji/upute natječaja pročitajte ovdje

Povjerenstvo će do 20. kolovoza 2021. pregledati sve radove i odabrati do 10 najboljih radova u svakoj od tri kategorije. Izabrani radovi odnosno učenici i mentori bit će pozvani na dvodnevno okupljanje i predstavljanje najboljih radova u Zaprešić, 11. i 12. rujna 2021. (troškove za pozvane osobe snosit će Turistička zajednica grada Zaprešića), a po tri najbolja rada u svakoj kategoriji bit će nagrađena vrijednim nagradama.

 

Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.