PRATITE NAS:
Top
 

Izložba Tomislava Horvata – “Mozaik-skulpturizam”

Mozaik-skulpturizam
16 ruj

Izložba Tomislava Horvata – “Mozaik-skulpturizam”

Mozaik-skulpturizamGalerija Razvid poziva vas na izložbu Tomislava Horvata pod nazivom “Mozaik-skulpturizam” u Galeriji Razvid. Otvorenje izložbe na rasporedu je 18. rujna, a pogledati ju možete sve do 13. listopada.

Specifična metoda rada Tomislava Horvata, koju je sam autor nazvao mozaik – skulpturizam oslanja se na nekoliko karakteristika – gotovo zen strpljenje, dugotrajnost procesa izrade, realizam i upotrebu i prenamjenu industrijski proizvedenih materijala. Naime, u stvaralačkom jeziku Tomislava Horvata šibice postaju materijal od kojega nastaju skulpture.
Zanimljiva je činjenica da je mozaik – skulpturalizam, Horvatov umjetnički jezik, nastao izvan umjetničkih centara i paradigmi i kao takvog ga možemo promatrati kao autentični stvaralački čin proizašao iz unutarnje potrebe autora, izvan umjetničkih kružoka i trendova. Između ostalih radova, u Galeriji Razvid, Horvat izlaže skulpturu Kum iz 2013. godine. Kum je ujedno i prva skulptura koju je umjetnik izradio.
Izrada je trajala godinu i pol a nju je ugrađeno 117 000 šibica. Izrađena je u prirodnoj veličini i inspirirana istoimenim filmskim klasikom, a prikazuje čovjeka kakao sjedi u fotelji.
Realizam prikaza, posebice s obzirom na materijal izrade, zaista je impresivan. Sam odabir motiva, u široj interpretaciji, možemo i ne moramo čitati u kontekstu društvenih zbivanja – sustava funkcioniranja vlasti na državnom i lokalnom nivou, no tada već možda ulazimo u polje nadinterpretacije. Sam za sebe, Horvatov Kum fascinantno je djelo i gotovo je nemoguće u njemu ne vidjeti sve sate i silno strpljenje koji su ugrađeni u ovaj rad. Još jednom, ovaj rad nas podsjeća da želja za stvaranjem, kao i autentični kreativni izrazi nisu privilegija umjetničkih elita već ljudska potreba koja se može realizirati bez obzira na kontekst u kojem nastaje. Uz strpljenje, rad i predanost, Tomislav Horvat svojim radom upravo to pokazuje.
Josipa Bubaš
Visit Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića osnovana je 1997. godine sa zadatkom da upravlja gradom Zaprešićem kao destinacijom. Turistička zajednica kao organizacija djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, s ciljem promicanja i razvoja turizma grada Zaprešića i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na području Grada.